Mitä on koirahieronta ja mitä vaikutuksia sillä on?

Hieronta on lääketieteellisesti hyväksytty hoitomuoto ja oikeaoppisesti suoritettuna hieronnalla on koiralle paljon positiivisia vaikutuksia. Koira voi hyvin silloin kun sillä ei ole fyysistä estettä toimia.

Hieronta ja lihasvenyttelyyn auttaa lihaksen elastisen ominaisuuksien normaalina pitämiseen. Elastinen lihas pystyy toimimaan täydellä teholla ja ehkäisee vammojen syntymistä kovassa rasituksessa. Hieronnalla ja venyttelyllä pyritään saamaan lihas toimimaan esteettä ja venymään normaaliin pituuteen. Hierontamenetelmillä voidaan vaikuttaa myös ääreishermoston toimintoihin paineen ja rytmin kautta.

Hierontaa voitaisiin käyttää entistä enemmän ennaltaehkäisevänä hoitona. Kun lihaskireydet ovat pitkäaikaisia, koiran liikunta voi muuttua itseään säästäväksi ja koiran käytös voi muuttua; koirasta voi tulla ärtyisä tai agressiivinen, ylivilkas, rapuissa kulkeminen vaikeutuu, hypyistä kieltäytymistä, itsensä nyppimistä, ontumista, kipuilua tai selviä asennon/liikkumisen muutoksia. Koira ilmaisee itseään fyysisesti ja omistajan olisi hyvä tarkkailla koiraansa mahdollisista muutoksista.

Koiraa voi käyttää hierojalla kerran vuodessa, vaikka näkyvää vaivaa ei olisikaan. Mahdollisten ongelmien ilmetessä, niihin päästään nopeammin reagoimaan ja voidaan säästyä monelta ikävältä yllätykseltä. Mitä nopeammin päästään ongelmaan käsiksi, sen vähemmän hoitokertoja tarvitaan. Hierojalta saa ohjeita lajikohtaiseen verryttelyyn, ruokintaan, harjoitteluun, venyttelyihin sekä hierontaan kotihoito-ohjeet joilla päästään yhdessä tuloksiin. Hierontaan sisältyy myös liikuntaelimistön tutkiminen ja venytykset. Tarpeen mukaan hieronnassa käytetään myös triggerpainantaa, nivelten artikulaatiota, kraniosakraalikäsittelyä sekä matalateholaser-hoitoa.

Aina ei koiraa voi hieroa ja ammattitaitoinen hieroja osaa ajanvarauksen yhteydessä arvioida tilanteen. Mikäli epäilet koirallasi sairautta, ota yhteys aina ensin eläinlääkäriin.

Jokainen koira on yksilö ja käynnin yhteydessä kartoitetaan tilanne tapauskohtaisesti. Voit ottaa yhteyttä ja keskustellaan yhdessä olisiko hieronnasta apua juuri sinun koirallesi.

Hieronnan yleisimmät vaikutukset:

 • verenkierto elpyy
 • aineenvaihdunta vilkastuu
 • turvotus vähenee
 • lihaskouristukset vähenevät
 • lihasten kireys vähenee
 • kiinnikkeet pehmenevät
 • nopeuttaa rasituksesta palautumista
 • lievittää kipua
 • rentouttaa jännitykset lihaksista, sidekudoksista ja nivelistä
 • helpottaa kuona-aineiden poistumista
 • lihastasapaino paranee
 • lievittää stressiä ja rentouttaa koiraa myös henkisesti

Hierontaa käytetään:

 • ennaltaehkäisevänä ja palauttavana hoitona kilpailukaudella ja sen jälkeen tai kovassa rasituksessa
 • vanhoihin vammoihin
 • lihasrevähtymissä, jännevammoissa, nyrjähdyksissä (akuutin vaiheen jälkeen)
 • leikkausten jälkeen tukihoitona eläinlääkärin kanssa yhteistyössä
 • elämänlaadun parantamiseen vanhoilla/sairailla koirilla
 • kroonisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien yhteydessä (esim. nivelrikko)
 • arpikudokset, lihasvammat, lihas- ja kalvokireydet 

Miksi koira tarvitsee hierontaa? 

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet/leikkauspotilaat/toipilaat

Hyvin monet tuki- ja liikuntaelin sairauksista kärsivät koirat ovat saaneet apua hieronnasta. Hieronnalla ei voida parantaa esim. luustollisia ongelmia, mutta oireisiin saadaan helpotusta ja saadaan ylläpidettyä nivelten liikkuvuutta sekä lihaskuntoa. Nivelrikkoisen koiran elämässä liikunnalla on suuri osuus, se on "voiteluainetta" nivelille yhdistettynä ihannepainoon. Leikkauspotilaiden kohdalla pääpaino on kuntouttamisessa eläinlääkärin tai fysioterapeutin kanssa yhteistyössä tai yhdistettynä muun kuntouttavan terapian tukena. Hieronnan tavoitteena on palauttaa raajan toiminta ja lihaksisto. Monesti kuntoutus jää paljon myös omistajan oman aktiivisuuden varaan ennalta opetettujen liikesarjojen ja kuntoutusohjeiden mukaisesti.

Kilpaileva/harrastava koira

Koirakin voidaan rinnastaa huippu-urheilijaan, jolloin lihashuolto kuuluu olennaisena osana koiran elämään. Kalenteri täyttyy treeni- ja kilpapäivistä, mutta huomio pitäisi siirtää myös koiran lihasten hyvinvointiin ja terveenä pysymiseen. Hierontaa tulisi käyttää entistä enemmän ennaltaehkäisevänä hoitona. Urheileva koira tarvitsee lihashuoltoa ja hieronnalla voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi lihaksen toimintakykyyn. Elastisempi lihas työskentelee ja palautuu paremmin kuin hoitamaton lihas. Koira ei osaa "valittaa" jos paikkoja kiristelee, tämä saattaa näkyä vasta kilpakentillä tai harjoituksissa. Mitä nopeammin ongelmaan puututaan, sitä nopeammin koira pääsee taas harjoittelemaan täysipainoisesti. Jännitystilat voivat syntyä monella tavalla. Koiralla voi olla raskas kausi harraste-, kilpa-, virka- tai metsästyskoirana. Lihaskudosta aikuisella koiralla on n. 40-50% eläimen painosta. Lihakselle on ominaista sen suuri supistumiskyky ja jatkuva staattinen lihasjännitys estää verenkiertoa aiheuttaen hapenpuutetta ja kuona-aineiden kasautumista lihakseen. Verryttelyn ja palauttamisen laiminlyönti tai puutteellisuus pahentaa tilannetta entisestään, sekä kasvattaa moninkertaisesti vammautumisen riskiä.

Kotikoira/vanha koira

Sohvalla makaava "perunakin" voi tarvita hierontaa. Liikunta ei ehkä ole niin säännöllistä ja viikonloppuisin saattaa tulla tehtyä pidempiä lenkkejä kuin arkipäivisin. Kotikoiralle olisi hyvä tarjota hierontaa silloin tällöin, vaikka varmistaakseen että asiat ovat kunnossa. Hierojan antamilla kotihoito-ohjeilla omistaja ja koira voivat toteuttaa kevyttä hierontaa jatkossa. Myös vanhan koiran elämänlaatuun voi kiinnittää huomiota ja hieronnalla voidaan saada apua vanhuuden kolotuksiin. Toisinaan hierontaa käytetään vanhan koiran elämänlaadun parantamiseen, jolloin vakavat sairaudet eivät ole este hieronnalle.

Laserhoito

Käytän tarvittaessa hieronnan yhteydessä matalateholaseria (LLL = Low Level Laser).Laserin teho perustuu sen valokemialliseen reaktioon jonka laservalo käynnistää soluissa ja sen vaikutus soluihin on korjaava tai normalisoiva. Hieronta yhdistettynä laserhoitoon on erittäin tehokas hoitomuoto. Laserhoito on täysin vaaratonta ja on yleensä miellyttävää ja rentouttavaa. Laserhoitoa käytetään hieronnan tukena eri kiputiloihin, lihaskireyksiin, jännevammoihin, nivelongelmiin, rasitusvammoihin ja sillä on myös tulehduksenvastainen vaikutus.